Dakpanvervanging FB Pixel

Een bezoek aan de Nelskamp-fabriek

Op donderdag 9 november brachten we een bezoek aan de fabriek van Nelskamp in Schermbeck. Ons laatste bedrijfsbezoek met het personeel dateerde alweer van ruim 3 jaar geleden, en in die tijd is er veel gebeurd. Niet alleen hebben we in de tussentijd ongeveer 1,5 miljoen dakpannen gelegd, maar ook is ons bedrijf, Dakpanvervanging BV, aanzienlijk gegroeid.

Bij aankomst op de locatie van Nelskamp werden we, een team van ruim 30 personen, hartelijk verwelkomd met koffie en broodjes. Onder het genot van de koffie kregen we eerst een introductieverhaal over de fabriek en Nelskamp.

Nelskamp begon in 1926 met de productie van keramische dakpannen in Schermbeck, waarvan de vestiging in Schermbeck de oudste van de 6 is. De sfeer van het oude gebouw en de omgeving is duidelijk voelbaar, zowel binnen als buiten de fabriek.

Naast de productie van keramische dakpannen was Nelskamp in 1954 een van de pioniers die begonnen is met de industriële productie van betondakpannen in Duitsland.

De eerste locatie die we bezochten, was waar de keramische dakpannen worden gemaakt en gebakken. Tijdens de rondleiding zagen we hoe twee ruwe soorten klei werden vermalen en gemengd met Bariumcarbonaat, waarna ze werden gekneed. De klei werd vervolgens via diverse transportbanden naar verschillende machines gebracht, waar de dakpannen werden geperst en de vormen tevoorschijn werden getoverd met behulp van diverse mallen. Na het vormen werden de dakpannen, afhankelijk van het model, voorzien van een dunne vloeibare kleilaag, ook wel Engobe genoemd, voor een zeer mooie en gladde afwerking.

Na alle bewerkingen worden de dakpannen in grote hoeveelheden gestapeld en in de ovens gebakken, een magisch proces met veel aandacht voor detail.

Na de rondleiding op de eerste locatie reden we naar de tweede locatie om het productieproces van de betondakpannen te bekijken. Het maken van betonnen dakpannen is een geheel ander proces dan dat van keramische dakpannen. Het lijkt eenvoudig, het mengen van zand en cement en dat in een mal stoppen, maar het is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Enorme silo's bevatten honderdduizenden kilo's zand, die gewogen, verdeeld en gemengd worden, samen met kleurstoffen en coatings. Vervolgens wordt het beton in mallen gegoten, waarbij de productielijn met precisie en vakmanschap ervoor zorgt dat de voor- en achterkant van de betonnen dakpan perfect gevormd worden.

Tijdens ons bezoek mochten we niet alleen de twee productiemethodes voor keramische en betonnen dakpannen ervaren, maar ook andere fascinerende aspecten van de Nelskamp-fabrieken ontdekken. Dit omvatte het ontwikkelen van nieuwe dakpanproducten, het produceren van unieke maatwerk dakpannen en speciale oplossingen, zoals de EasyLife lichtgewicht dakpannen. Deze innovatieve dakpannen, met een revolutionaire gewichtsbesparing van ongeveer 30%, zijn ontwikkeld om schade door aardbevingen aan woningen en gebouwen te verminderen.

Al met al was het een buitengewoon leerzame en plezierige dag, afgesloten met een heerlijk etentje in de omgeving van de fabriek.

GRATIS EEN OFFERTE?

Ontvang vrijblijvend een gedetailleerd kostenoverzicht voor uw woning en/of situatie - vraag gerust een offerte aan, zonder verplichtingen!

Graag een offerte ontvangen