Nederlands bedrijf maakt slim alternatief voor lelijke zonnepanelen
Zonne-energie prima, maar die lelijke panelen op het dak van je mooie woning? Het bedrijf ZEP heeft hier wat op bedacht: keramische dakpannen met ingebouwde zonnecellen. "Wij krijgen nu al veertig aanvragen per week."
Vrijdag wordt de grote dag voor directeur Joost de Graaf (42) en zijn zeven werknemers. In Rheden wordt dan het nieuwe dak van de Priesnitzhoeve uit 1870 onthuld. Hoewel een rijksbeschermd dorpsgezicht, mocht het dak worden volgebouwd met zonnepanelen. Panelen die je met het blote oog niet kan zien dan.
De klanten van zijn bouwbedrijf Royal Living, dat woningen bouwt in het hogere segment, brachten hem op het idee. "Dan hadden wij een woning opgeleverd en dan lagen er een week later zonnepanelen op het dak." Er was behoefte aan, maar dat moest mooier kunnen en zo werd het idee voor keramische pannen geboren.
De Graaf sloeg aan het ontwikkelen en vorig jaar kwam de eerste test. Inmiddels zijn er zwarte én rode pannen. De rode pannen hebben zilveren lijntjes om zonlicht te vangen, de zwarte pannen zijn er ook met zwarte lijntjes, voor wie echt niet wil zien dat er cellen in de dakpan zitten.
Voor het plaatsen van de zonnepannen zijn twee voorwaarden, zegt hij: je moet de pannen op nieuwe daken plaatsen of je dak volledig renoveren. "Anders worden de kosten wel heel hoog." Nu liggen deze volgens hem gelijk aan het renoveren van een dak plus de kosten voor zonnepanelen. "Alleen de kosten voor de zwarte panelen met zwarte cellen liggen tien procent hoger.
Welstandscommissie
Per week krijgt ZEP tientallen aanvragen. Welstandscommissies in diverse gemeenten hebben de zonnepannen goedgekeurd voor hun monumenten. "We gaan nu de Duitse, Deense en Britse markt op."
De pannen worden in Duitsland geproduceerd. Volgens De Graaf zijn zijn pannen een oplossing voor daken waarop door dakkapellen of schoorstenen geen traditionele panelen passen. Bijkomend voordeel, zegt hij, is dat ze in acht van de tien keer meer elektriciteit kunnen produceren dan panelen.
"Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt," aldus De Graaf. Hij verwacht volgend jaar een 'gigantisch goed jaar'. Vol zelfvertrouwen: "Dit is de zonne-energie van de toekomst."
Bron: https://www.rtlz.nl
Gratis een offerte?
Vraagt u gerust kosteloos en zonder enige verplichting een advies voor uw woning en/of situatie aan.
Ik vraag graag een offerte aan